Otvoren pogon za prečišćavanje otpadnih voda u Čelarevu

Bez autora
Apr 19 2010

Danas je predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković otvorio novi pogon za prečišćavanje otpadnih voda iz pivare u Čelarevu. U izgradnju ovog pogona je uloženo pet miliona evra. Za strane investitore veoma je značajno što Srbija pridaje veliki značaj ekologiji i zaštiti životne sredine, jer oni dolaze iz industrijski najrazvijenijih zemalja i navikli su da rade u takvom okruženju. Ulaganje u zaštitu životne sredine je oproban recept za investicije. Vlada Srbije će u narednom periodu uložiti više stotina miliona evra u prečišćavanje otpadnih voda, a sada se prečišćava svega četiri posto otpadnih voda u našoj zemlji. Takođe, danas je najavljeno i donošenje zakona o pivu, čime će Srbija biti jedina zemlja jugoistočne Evrope sa takvim zakonskim aktom. Ovaj zakon trebalo bi da bude usvojen naredne nedelje. Srbija je lider u proizvodnji piva u okruženju i iz godine u godinu beleži sve veće proizvodne i izvozne rezultate u toj oblasti, zbog čega će Vlada Srbije podržavati pivarsku industriju.

Otvoren pogon za prečišćavanje otpadnih voda u ČelarevuDanas je predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković otvorio novi pogon za prečišćavanje otpadnih voda iz pivare u Čelarevu.

U izgradnju ovog pogona je uloženo pet miliona evra.

Za strane investitore veoma je značajno što Srbija pridaje veliki značaj ekologiji i zaštiti životne sredine, jer oni dolaze iz industrijski najrazvijenijih zemalja i navikli su da rade u takvom okruženju. Ulaganje u zaštitu životne sredine je oproban recept za investicije.

Vlada Srbije će u narednom periodu uložiti više stotina miliona evra u prečišćavanje otpadnih voda, a sada se prečišćava svega četiri posto otpadnih voda u našoj zemlji.

Takođe, danas je najavljeno i donošenje zakona o pivu, čime će Srbija biti jedina zemlja jugoistočne Evrope sa takvim zakonskim aktom. Ovaj zakon trebalo bi da bude usvojen naredne nedelje. Srbija je lider u proizvodnji piva u okruženju i iz godine u godinu beleži sve veće proizvodne i izvozne rezultate u toj oblasti, zbog čega će Vlada Srbije podržavati pivarsku industriju.

Kompanija “Carlsberg Srbija” je od 2004. godine investirala 175 miliona evra u pivaru i to u proširenje proizvodnih kapaciteta, novu tehnologiju i uvođenje standarda za zaštitu životne sredine. Sve to je imalo za rezultat povećanje proizvodnje piva na 1,7 miliona hektolitara godišnje, sa 550 hiljada hektolitara u prvoj godini nakon privatizacije.

Najavljeno je i dodatno ulaganje u toku narednog meseca, što će sa već realizovanom investicijom omogućiti da se proizvede određena količina gasa kroz tehnološki postupak prečišćavanja vode, čime će biti zadovoljeno 15 posto potreba fabrike za tim energentom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik